Zbogom bakterije, dobro došli zdravi zubiPut do zdravih zuba i desni je pravilna nega zuba koja počinje kvalitetnim uklanjanjem mekanih zubnih naslaga, odnosno bakterija u njima. One su ključni uzročnici neugodnosti, poput bolesti desni – prvenstveno u prostoru između desni i zuba. Ako želite temeljno a ujedno nežno da uklonite zubne naslage i sprečite bolesti desni, za čišćenje se preporučuje mekana četkica za zube sa više hiljada tankih vlakana. Upotreba srednje tvrdih i tvrdih četkica nije preporučljiva jer rub desni nećemo moći očistiti dovoljno dobro, a ujedno rizikujemo i oštećenje desni.

Zubi imaju pet površina

Temeljna oralna higijena, odnosno nega zuba ne počinje i ne završava samo četkanjem jer se na taj način očiste samo tri od sveukupno pet zubnih površina. Površine kutnjaka koje čine interdentalni prostor često su udubljene, stoga morate očistiti i interdentalne prostore, a pritom je najbolje koristiti interdentalnu četkicu i zubni konac. Isto je važno odabrati odgovarajuću veličinu interdentalne četkice, što će dodatno pomoći u sprečavanju bolesti desni. Interdentalna četkica sa svojim vlaknima treba da ispuni celi interdentalni prostor i očisti sve površine koje ga čine. Takođe mora očistiti prostor između desni i zuba. O pravilnom odabiru i upotrebi interdentalne četkice najbolje je posavetovati se sa svojim stomatologom. Isto važi i za zubni konac.

Hemijska potpora mehaničkom uklanjanju plaka

Ponekad su različiti faktori uzrok tome što ni redovnom i pravilnom oralnom higijenom sa zubnom i interdentalnom četkicom ne možete osigurati takvo uklanjanje mekanih zubnih naslaga da biste sprečili razvoj upale desni i bolesti desni. Među najčešće faktore koji pogoršavaju stanje potpornoga tkiva spadaju: pušenje, stres, hormonske promene, šećerna bolest, a pomalo i nasledni faktor. U takvim slučajevima možemo sebi pomoći različitim preparatima, na primer onima koji sadrže hlorheksidin – paste za zube, tečnosti za usta, gelovi, sprejevi. No ipak moramo biti svesni da je upotreba tih proizvoda, bez obzira na vrstu preparata, prvenstveno potpora mehaničkom uklanjanju zubnih naslaga. Ako čišćenje zubnom i interdentalnom četkicom ili zubnim koncem ne bude temeljno, nikakva čarobna formula ne može pomoći u sprečavanju bolesti desni.