Za zdrava usta potreban je superherojNekada se smatralo da su superheroji za zdrava usta četkica za zube i pasta za zube, ali nova otkrića danas dokazuju da su to ustvari četkica za zube i interdentalna četkica. Mikroorganizme, koji se nakupljaju na našim zubima i desnima, moramo mehanički ukloniti i to sa svih pet površina svakog zuba. Kako ovo najefikasnije uraditi?Za zdrav osmeh čišćenje zuba najpre počinjemo četkicom za zube.

1) Četkicu postavite horizontalno na desni tako da polovina vlakana je na desnima a druga polovina na zubima.

2) Četkicu lagano nagnite tako da vlakna budu okrenuta ka desnima. Čistite malim kružnim pokretima bez pritisaka.

3) Od prednjih zuba, malim kružnim pokretima dođite do zadnjih zuba.

4) Teško dostupna mesta oko kutnjaka čistite tako što četkicu postavite horizontalno. Kružnim pokretima se čisti i oko poslednjeg molara.

5) Kod čišćenja prednjeg luka četkicu okrenite vertikalno. Očistite oko unutrašnjeg i spoljašnjeg luka gornjih zuba.

6) Kod čišćenja donjih zuba četkicu ponovo postavite horizontalno tako da polovina vlakana prekriva desni a druga polovina sekutiće. Glavu četkice lagano usmerite ka dole, ka desnima, i četkate malim kružnim pokretima bez pritiska.

7) Četkanje nastavite na isti način kao i kod gornjih zuba.Kada su zubi dobro očišćeni sa četkicom za zube nastavljamo sa interdentalnom četkicom.

8) Interdentalnu četkicu postavite na ulaz u interdentalni prostor.

9) Pod odgovarajućim uglom dovedite je do sredine interdentalnog prostora, zatim je nagnite ka desnima i uvedite do kraja interdentalnog prostora.

10) Interdentalnu četkicu zatim pažljivo izvucite i postupak ponovite u svim interdentalnim prostorima.