Za čiste interdentalne prostore i zdrave desniAko mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno da dva puta dnevno, temeljno operete zube samo sa četkicom za zube, varate se. Čak i ako imate odličnu četkicu za zube, sa hiljadama mekih i tankih vlakana, ona će u najboljem slučaju očistiti oko 70% zubnih površina. Između zuba, gde vlakna četkice za zube ne dosežu, bakterije mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme.

Ovo će te rešiti pravilnim odabirom interdentalne četkice, čija veličina treba da odgovara interdentalnom prostoru. Obično je za efikasno čišćenje interdentalnih prostora potrebno dve ili tri različite veličine interdentalne četkice. Kada imate niz raspoloživih proizvoda na policama gledajte da izaberete četkicu koja ima tanko, savitljivo i izdržljivo žičano jezgro i izuzetno duga i meka vlakna. Takva četkica će čvrsto ući u interdentalni prostor gde će se vlakna u potpunosti raširiti i efikasno i bez oštećenja desni očistiti bočne površine zuba.

Zašto čistimo interdentalne prostore?

Neočišćeni interdentalni prostori dovode do upale parodoncijuma koju većina nas i ne primeti, ili ne obraćamo pažnju. Ne lečeni gingivitis može da se razvije u težu upalu gingive i parodontopatiju, koja se smatra najrasprostranjenijom hroničnom bolešću. Interdentalni prostori su vrlo pogodni i za nastanak karijesa, često se dešava da se između zuba nakuplaju zubne naslage koje se kalcifikuju i postaju tvrde zubne naslage ili zubni kamenac. Ovo ne samo da kvari vaš osmeh već je jedan od uzroka lošeg zadaha.

Zato svojim zubima i desnima posvetite više pažnje i pažljivo ih očistite. Napor će se isplatiti savršenim osmehom, a ako ste uporni, savršen osmeh će trajati ceo život.