Većinu navika nosimo iz porodiceVećina navika koje imamo su posledica načina odgajanja i obrazovanja, i one sa nama uglavnom ostaju tokom celog života. Način na koji vezujemo pertle, navike u ishrani, odnos prema ljudima i životinjama pa i briga o oralnoj higijeni. Ako imamo naviku da zube redovno i temeljno peremo svakoga dana velika je verovatnoća da ćemo sa tim nastaviti tokom celog života.

Šta učimo decu i šta bi trebalo da znamo? Pranje zuba treba da bude svakodnevna obaveza od nicanja prvog zuba pa na dalje. Za temeljnu usnu higijenu ujutru i uveče koristimo određena pomagala. Neophodna je upotreba meke četkice za zube i interdentalne četkice kako bi očistili svih pet zubnih površina. Četkica za zube bi trebalo da ima što je moguće tanja i mekša vlakna. Vlakna interdentalne četkice bi trebala da budu duga kako bi očistila ceo interdentalni prostor. U početku dovoljna je samo četkica za zube ili možemo da koristimo pastu za zube bez fluorida kao što je Enzycal zero.

Kao prvu četkicu za zube za decu bilo bi dobro izabrati četkicu koja ima meka vlakna kao na primer CURAPROX CURAkid. Ova četkica ima 4260 izuzetno tankih i mekih vlakana tako da je pogodna za osetljive dečje desni. Glava četkice je gumirana pa je smanjena mogućnost od povređivanja. Pogodna je za korišćenje od nicanja prvog zuba pa sve do pete godine.

To su temelji za dobru oralnu higijenu. Bilo bi dobro da svoje mališane naviknemo da redovno posećuju stomatologa a ne da ga posećuju samo onda kada zub zaboli. Redovne posete stomatologu u svakom slučaju bi trebalo da budu dva puta godišnje.