Umnjaci ili treći kutnjaci  23.11.2015   Preventiva     umnjaci

Osmice ili umnjaci (treći kutnjaci) izrastu kao poslednji trajni zubi, stoga im u ustima obično ostane vrlo malo prostora. Upravo zbog toga umnjaci mogu nepravilno izrasti i time biti teže dostupni prilikom čišćenja. To nameće mnoge dileme o tome treba li umnjak ostati u ustima ili ne. Itekako naš zadatak je da osiguramo redovnu temeljnu negu i teže dostupnim mestima poput kutnjaka. Ali ukoliko nam umnjaci uzrokuju prevelike poteškoće o njihovom se uklanjanju treba posavetovati sa stomatologom koji će se pobrinuti i pronaći najbolje rešenje.

Oralna higijena umnjaka

Za kvalitetnu i temeljnu negu zuba, pogotovo onih teže dostupnih poput umnjaka, preporučljivo je uz četkicu za zube koristiti i dodatna sredstva, poput snopičaste četkice CS 1006 „single“ ili četkice sa manjom glavom – CS SMART. Ponekad je uz mehaničko čišćenje poželjna i hemijska potpora, koja dodatno štiti zube od karijesa, na primer pasta za zube (Curasept ADS 705 ili 712), gel (Curasept ADS 350) ili tečnost za ispiranje usta sa hlorheksidinom i posebnom ADS formulom Curasept ADS 205, 212 ili 220. Sastojak hlorheksidin pomaže u sprečavanju i smanjivanju upale desni, što je česta neugodna pojava prilikom izrastanja umnjaka.

Umnjaci zaslužuju dodatnu pažnju. Ne samo zato što rastu na teže dostupnim mestima u našim ustima pa ih najčešće površno očistimo, već i zato što ih prilikom njihovog rasta često delimično prekriva zubno meso. Upravo zbog toga se vrlo često događa da se tako stvore "džepići" u kojima se bakterije rado zadržavaju. Njihovo netemeljno i nepravilno čišćenje može dovesti do nastanka karijesa na umnjacima te on može zahvatiti i ostale zube u ustima. Ponekad i uprkos našim naporima, dodatna nega nije dovoljna pa umnjake moramo izvaditi.

Razlozi vađenja umnjaka

Ukoliko umnjaci još uvek nisu izrasli (ponekad niti ne znamo da ih imamo), njihovo izlaženje na površinu vrlo često je izuzetno bolno iskustvo. Ako uprkos dobroj oralnoj higijeni uzrokuju glavobolje, najbolje je posavetovati se sa svojim stomatologom o daljim mogućnostima, jer je odluka o mogućem vađenju individualna.

Najčešći razlozi vađenja umnjaka:

  • nepovoljan položaj umnjaka (npr. raste u prostor susednog zuba ili prema unutrašnjoj strani lica),
  • zub u usnoj šupljini nema dovoljno prostora za rast,
  • česti bolovi,
  • učestale upale,
  • pojava dubokog karijesa koji se zbog različitih okolnosti teško leči.

Koja je veza između umnjaka i uma?

Sigurno se zapitamo što umnjaci imaju sa umom? Umnjaci su dobili ime po činjenici da najčešće počinju izlaziti kasnije u životu, u godinama kada bismo trebali biti mudriji. O tome da li je ova tvrdnja istinita neka svako proceni sam za sebe.