Saveti  13.03.2020   Dečji zubi

Osnovne higijenske i životne navike se stvaraju u porodici i zato je njihovo formiranje najvažniji zadatak roditelja. Što se ranije počne, uspeh je sigurniji i tu nema kompromisa. Najvažniji uslov za formiranje navika je lični primer.

Kako očistiti zube kada je četkanje otežano

Kada je briga za zdravlje zuba i parodontalnih tkiva u pitanju najefikasnije je mehaničko odstranjivanje zubnih naslaga – četkanje. To znači da su nam neophodna kvalitetna i adekvatna sredstva kao što su meka četkica za zube i interdentalne četkice.

Konac za zube ili interdentalna četkica

Četkica za zube, pasta za zube i konac. Ovaj trio postao je deo dnevne rutine i može se naći u skoro svakom kupatilu. Međutim sve veći broj polica u kupatilima krije nešto potpuno drugačije – izuzetno male četkice u raznim bojama – interdentalne četkice.

CURAPROX Hydrosonic Black is White

Danas na tržištu postoji veliki izbor električnih, soničnih i ultrazvučnih četkica za zube. One su dobar izbor posebno za one koji su manje motivisani za kvalitetno održavanje oralne higijene, za one koji iz određenih razloga teško peru zube običnom četkicom i za sve one koji žele da iskoriste prednosti koje nudi moderna tehnologija.

Ako mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno da dva puta dnevno, temeljno operete zube samo sa četkicom za zube, varate se. Čak i ako imate odličnu četkicu za zube, sa hiljadama mekih i tankih vlakana, ona će u najboljem slučaju očistiti oko 70% zubnih površina. Između zuba, gde vlakna četkice za zube ne dosežu, bakterije mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme.

To zvuči kao savršena letnja kombinacija, ali kako doći do toga! Da bismo imali izuzetno bele zube uglavnom je potrebno uraditi izbeljivanje zuba, jer je prirodna boja zuba malo žućkasta. Takvi zubi su po pravilu jači i boljeg kvaliteta.

Većinu navika nosimo iz porodice

Većina navika koje imamo su posledica načina odgajanja i obrazovanja, i one sa nama uglavnom ostaju tokom celog života. Način na koji vezujemo pertle, navike u ishrani, odnos prema ljudima i životinjama pa i briga o oralnoj higijeni. Ako imamo naviku da zube redovno i temeljno peremo svakoga dana velika je verovatnoća da ćemo sa tim nastaviti tokom celog života.

Zdravi ste, ako su vam zdrava usta

Ništa vas ne boli, moglo bi se reći da imate zdrava usta. Ali nije u potpunostio tako. Postoji mogućnost da u ustima imate ranu veličine dlana a da to i ne znate. Parodontopatija je bolest koju ima 80 % ljudi, ali većina njih zankove ove bolesti ignoriše.

Za zdrava usta potreban je superheroj

Nekada se smatralo da su superheroji za zdrava usta četkica za zube i pasta za zube, ali nova otkrića danas dokazuju da su to ustvari četkica za zube i interdentalna četkica. Mikroorganizme, koji se nakupljaju na našim zubima i desnima, moramo mehanički ukloniti i to sa svih pet površina svakog zuba. Kako ovo najefikasnije uraditi?

Kada odete kod zubara često vas pita kada ste poslednji put promenili četkicu za zube? Kada je suviše istrošena četkica za zube ne ispunjava svoju funkciju kako treba a to se odražava na kvalitet čišćenja. Vlakna četkice nakon određenog perioda upotrebe izgube elastičnost, četkica se "rascveta" i više ne čisti zube tako dobro. Ukoliko prilikom pranja zuba četkicu većim pritiskom pritiskate na zube i desni do propadanja četkice če doći brže.

  08.01.2016   Dečji zubi     deca, zubar
Dete i strah od stomatologa
Briga o oralnoj higijeni počinje i pre pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni detetovih usta zaduženi su roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utiču i na dete. Pa ipak, bez obzira na to koliko predano brinemo o zdravlju svojih ili dečjih zuba i usne šupljine, uopšteno preventiva obuhvata još jedan značajan deo koji bi deca, a i brojni odrasli, najradije preskočili, a to su – redovne posete stomatologu.
Zašto desni krvare?
Mnogi ljudi prilikom četkanja zuba primeti krv. Budući da se to događa svakodnevno, smatraju da je reč o uobičajenoj pojavi koju pripisuju osetljivim desnima. Međutim, krvarenje desni može značiti početak puno većih problema, na primer težeg oblika parodontalnih bolesti. Dobra vest je da se kod prvih simptoma krvarenja desni brzim preduzimanjem mera, intenzivnom higijenom usne šupljine i upotrebom pravih pomagala stanje može popraviti.

Oralna higijena teško dostupnih mesta u našim ustima

Brojne posebnosti i specifičnosti u našim ustima nalažu još temeljniju oralnu higijenu. Neke od njih su: neravni zubi, fiksni ortodontski aparat, izrasli umnjaci i protetske nadoknade. Najčešće je reč o mestima kojima se treba posebno posvetiti, a pritom osim četkice za zube preporučuje se koršćenje i pojedinih dodatnih pomagala.

  23.11.2015   Preventiva     umnjaci
Umnjaci ili treći kutnjaci

Osmice ili umnjaci (treći kutnjaci) izrastu kao poslednji trajni zubi, stoga im u ustima obično ostane vrlo malo prostora. Upravo zbog toga umnjaci mogu nepravilno izrasti i time biti teže dostupni prilikom čišćenja. To nameće mnoge dileme o tome treba li umnjak ostati u ustima ili ne. Itekako naš zadatak je da osiguramo redovnu temeljnu negu i teže dostupnim mestima poput kutnjaka. Ali ukoliko nam umnjaci uzrokuju prevelike poteškoće o njihovom se uklanjanju treba posavetovati sa stomatologom koji će se pobrinuti i pronaći najbolje rešenje.

Mlečni zubi

Prvi meseci detetovog života izuzetno su važni zbog rasta i razvoja zdravih zuba, ali i zbog ličnog razvoja deteta. Što su deca više izložena različitim nadražajima, veći je i efekat na njihov psihički i lični razvoj. Što je više nadražaja, poput sisanja, gutanja, grizenja, to je bolji razvoj vilice i zuba.

3 koraka do truljenja zuba

Da li ste znali da je gleđ najtvrđa materija u ljudskom telu ? Međutim, to ne znači da je neuništiva. Može je, na primer, napasti truljenje zuba ili karijes. Uzrok njegovog nastanka su bakterije u zubnim naslagama koje prilikom razgradnje šećera stvaraju kiseline, a one s vremenom otapaju gleđ. To, doduše, ne ide, tako brzo i jednostavno jer pljuvačka zahvaljujući minetalima koje sadrži ima snagu da usput popravlja mikrooštećenja gleđi. Ali ako se gleđ učestalo i dugotrajno napada, na određenom mestu ni obrambena snaga pljuvačke više nije dovoljna.

Zbogom bakterije, dobro došli zdravi zubi

Put do zdravih zuba i desni je pravilna nega zuba koja počinje kvalitetnim uklanjanjem mekanih zubnih naslaga, odnosno bakterija u njima. One su ključni uzročnici neugodnosti, poput bolesti desni – prvenstveno u prostoru između desni i zuba. Ako želite temeljno a ujedno nežno da uklonite zubne naslage i sprečite bolesti desni, za čišćenje se preporučuje mekana četkica za zube sa više hiljada tankih vlakana. Upotreba srednje tvrdih i tvrdih četkica nije preporučljiva jer rub desni nećemo moći očistiti dovoljno dobro, a ujedno rizikujemo i oštećenje desni.

  24.10.2015   Preventiva
5 rešenja protiv neugodnog zadaha

Razlog neugodnog zadaha uglavnom je loša oralna higijena, ali on može biti i pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Dobra je vest to što za uklanjanje zadaha iz usta ili halitoze, kako se to stručno naziva, puno možemo učiniti mi sami, a ako se uprkos uvažavanju saveta zadah i dalje zadržava, potrebno je posetiti svog stomatologa.

  24.10.2015   Estetika     izbeljivanje zuba
Izbeljivanje zuba

Kao što svaki čovek na svetu ima jedinstven otisak prsta, tako su unikatni i naši zubi – ne samo po broju, obliku, kvalitetu i položaju u ustima već i po boji. Ona je već po prirodi u različitim nijansama – od snežno belih do bež i sivkastih tonova, a zavisi od našeg naslednog faktora,i spoljne i unutarašnje obojenosti. Prvu uzrokuju zubni kamenac, površinske zubne naslage i obojenosti zbog cigareta, kafe, čaja i vina, a za drugu je između ostalog krivo uzimanje određenih lekova, lečenje zuba i nasledne bolesti. Uprkos tome što žućkasta boja zuba u poređenju sa našom puti izgleda prirodnije i što su takvi zubi i kvalitetniji, odnosno tvrđi, danas pod uticajem holivudskih trendova stremimo ka što beljim zubima.

Fiksni ortodontski aparat i pravilna oralna higijena

Osnova za zdravlje usne šupljine je temeljna oralna higijena koja se najlakše održava redovnim uklanjanjem zubnih naslaga. One nisu ništa drugo već skupine bakterija i drugih mikroorganizama koje svojim delovanjem mogu oštetiti naše zube i desni. Ako želite očuvati zdravlje svoje usne šupljine, morate je dobro poznavati, uključujući i sve njene skrivene kutke koje je četkicom teže dosegnuti jer su upravo to najkritičnija mesta gde se nakupljaju bakterijske naslage. Međutim, broj takvih mesta još se povećava kada se u ustima pojavi fiksni ortodontski aparat.

Hrana za lep osmeh

Proleće i leto su godišnja doba koja nas potstiču na zdraviji život sa više kretanja i uravnoteženijom ishranom, jer želimo da se pripremiti za predstojeće tople dane i uživanje na plaži. Ipak uravnotežena ishana nije značajna samo za telo i duh, već i za lep osmeh. U nastavku pročitajte koji su vitamini i minerali, prema mišljenju američke Akademije za opštu dentalnu medicinu, važni za zdravlje zuba i desni i koju je hranu najbolje izbegavati.

Karijes

Nastanku karijesa najviše smo podložni od 6. do 12. godine kada rastu stalni zubi. Ako ste se u tom razdoblju susreli sa karijesom, vrlo je verovatno da će vam se na tim mestima ponavljati slični problemi i kasnije. Rešenje, odnosno sprečavanje nastanka karijesa jeste jednostavno – decu naučiti redovnoj i temeljnoj oralnoj higijeni sa odgovarajućim pomagalima. Tako ćete ih zaštititi ne samo od karijesa, već će ta navika doprineti i sprečavanju upala desni u njihovom kasnijem životu.