Kako očistiti zube kada je pranje zuba otežano?


Kada je briga za zdravlje zuba i parodontalnih tkiva u pitanju najefikasnije je mehaničko odstranjivanje zubnih naslaga – četkanje. To znači da su nam neophodna kvalitetna i adekvatna sredstva kao što su meka četkica za zube i interdentalne četkice.

Konac za zube ili interdentalna četkica?

Četkica za zube, pasta za zube i konac. Ovaj trio postao je deo dnevne rutine i može se naći u skoro svakom kupatilu. Međutim sve veći broj polica u kupatilima krije nešto potpuno drugačije – izuzetno male četkice u raznim bojama – interdentalne četkice.

Kada ne postoji dovoljna motivacija za pranje zuba, posegnite za Curaprox Hydrosonic četkicom za zube

Danas na tržištu postoji veliki izbor električnih, soničnih i ultrazvučnih četkica za zube. One su dobar izbor posebno za one koji su manje motivisani za kvalitetno održavanje oralne higijene, za one koji iz određenih razloga teško peru zube običnom četkicom i za sve one koji žele da iskoriste prednosti koje nudi moderna tehnologija.

Većinu navika nosimo iz porodice

Većina navika koje imamo su posledica načina odgajanja i obrazovanja, i one sa nama uglavnom ostaju tokom celog života. Način na koji vezujemo pertle, navike u ishrani, odnos prema ljudima i životinjama pa i briga o oralnoj higijeni. Ako imamo naviku da zube redovno i temeljno peremo svakoga dana velika je verovatnoća da ćemo sa tim nastaviti tokom celog života.

Zdravi ste, ako su vam zdrava usta

Ništa vas ne boli, moglo bi se reći da imate zdrava usta. Ali nije u potpunostio tako. Postoji mogućnost da u ustima imate ranu veličine dlana a da to i ne znate. Parodontopatija je bolest koju ima 80 % ljudi, ali većina njih zankove ove bolesti ignoriše.

Za zdrava usta potreban je superheroj

Nekada se smatralo da su superheroji za zdrava usta četkica za zube i pasta za zube, ali nova otkrića danas dokazuju da su to ustvari četkica za zube i interdentalna četkica. Mikroorganizme, koji se nakupljaju na našim zubima i desnima, moramo mehanički ukloniti i to sa svih pet površina svakog zuba. Kako ovo najefikasnije uraditi?

Umnjaci ili treći kutnjaci

Osmice ili umnjaci (treći kutnjaci) izrastu kao poslednji trajni zubi, stoga im u ustima obično ostane vrlo malo prostora. Upravo zbog toga umnjaci mogu nepravilno izrasti i time biti teže dostupni prilikom čišćenja. To nameće mnoge dileme o tome treba li umnjak ostati u ustima ili ne. Itekako naš zadatak je da osiguramo redovnu temeljnu negu i teže dostupnim mestima poput kutnjaka. Ali ukoliko nam umnjaci uzrokuju prevelike poteškoće o njihovom se uklanjanju treba posavetovati sa stomatologom koji će se pobrinuti i pronaći najbolje rešenje.

5 rešenja protiv neugodnog zadaha

Razlog neugodnog zadaha uglavnom je loša oralna higijena, ali on može biti i pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Dobra je vest to što za uklanjanje zadaha iz usta ili halitoze, kako se to stručno naziva, puno možemo učiniti mi sami, a ako se uprkos uvažavanju saveta zadah i dalje zadržava, potrebno je posetiti svog stomatologa.