Mitovi i istine o pastama za zubeČetkica za zube i pasta za zube, pasta za zube i četkice za zube, kako god okreneš, idu zajedno. Ujutru, gotovo da ne možete da izadjete iz kuće ako niste oprali zube pastom, odnosno popularno osvežili dah! Uveče ista procedura. A kako mi obično odlučujemo o kupovini paste za zube kada stojimo ispred police sa najraznovrsnijim pastama za zube?

Nekima je važno da pasta za zube što više peni , drugima da ima jak ukus, a trećima da izbeljuje zube. Šta ako otkrijete da vam za efikasno pranje zuba ne treba pasta za zube?

Činjenica je da je pri čišćenju zuba ključno mehaničko uklanjanje štetnih bakterija sa ciljem dezorganizacije njihove strukture. To možemo da postignemo sa odgovarajućom mekom četkicom za zube sa hiljadama sitnih vlakana koja će nežno ući i ispod ivice desni, gde se inače akumulira najviše bakterija, zatim sa interdentalnim četkicama i sa koncem za zube.


Činjenica je takođe da pasta za zube sa svojim aktivnim sastojcima podržava našu oralnu higijenu, ali je važno koju pastu izaberemo. Možda će vam otkrivanje ovih mitova pomoći pri odlučivanju sledeći put kada budete birali pastu za zube. Trebalo bi da znate da nije svaka pasta za zube i dobra pasta za zube.

Mit br 1: Što više pasta za zube peni, efikasnija je

Pena u pasti nastaje zahvaljujući jednom sastojku a to je NLS ili natrijum- lauril sulfat. To je uobičajeno sredstvo za penjenje koje se dodaje šamponima, gelovima za tuširanje i proizvodima za čišćenje. Na efikasnost paste za zube nema nikakvog uticaja, čak može štetno da deluje na oralnu mikrofloru tako što uzrokuje rane mikroskopske veličine iz kojih kasnije mogu da se razviju afte.

Mit br 2: Više paste za zube na četkici, bolje očišćeni zubi

Više istisnute paste za zube, ne znači i čistije zube. Za ćistije zuba važna je pravilna tehnika pranja zuba. Dovoljna količina paste za jedno pranje zuba je veličine graška. Prateći naš savet, takođe ćete uštedeti novac jer će vam pasta za zube trajati duže nego do sada.

Mit br 3: Pasta za zube osvežava dah

Mnoge paste za zube sadrže različite manje ili više veštačke arome koje daju utisak svežine. U stvari, samo privremeno maskiraju neprijatan zadah izazvan bakterijama. Imamo trenutni osećaj svežine, ali to ne znači da smo loš miris ili njegovo poreklo rešili. Ovo može da reši visoko-kvalitetna oralna higijena - pravilno četkanje i korišćenje dodatnih uređaje kao što su interdentalne četkice, konac za zube i strugač jezika.

Mit br 4: Pasta za izbeljivanje zuba zaista izbeli zube

Paste za zube koje obećavaju bele zube, obično sadrži ili gruba sredstva (ABRAZIVES) ili sredstva za beljenje, obično perokside, koja mogu biti štetna za zubna tkiva i mogu trajno oštetiti gledj. Najbolje je izaberati pastu što finije granulacije i pre kupovine proverite deklaraciju na ambalaži. Većinu zubnih pasti koje su za beljenje zuba trebe izbegavati jer učine više štete nego koristi.

Mit br 5: Sa određenim vrstama paste za zube možete da zaštite zube i drže dah svežim 12 sati

Ako malo bolje razmislimo za pastu za zube to je nemoguć zadatak, jer u 12 sati, obično smo najmanje nekoliko puta jeli i pili, čime smo "uprljali" zube i podstakli bakterije da rade. Dah tako nakon konzumiranja kafe, čaja ili soka neće više biti svež, a kamoli posle obroka. Rešenje, naravno, nije da ništa ne pojedemo, jer se tako ne proizvode dovoljne količine pljuvačke, koja ima važnu funkciju - deluje antimikrobno, mehanički čisti, kontroliše pH u ustima, izvlaći komade hrane iz različitih delova usta i zube obogaćuje mineralima. Manje pljuvačke takođe znači veću šansu za loš zadah.

A deklaracija?

Odluka o izboru paste za zube je ostavljena vama, ali sledeći put kada budete bili u prodavnici posvetite malo vremena čitanju deklaracije. Dakle, proverite koja je zubna pasta, sta sadrži, kako da je upotrebljavate i kako to može da utiče ne samo na zube, već na celokupno zdravlje. Preporučljivo je da kupite pastu, koji ni na koji način neće oštetiti tkiva usne duplje, koja neće inhibirati efekat na prirodnim procesima zaštite u našim ustima i koja će podržati prirodnu mikrofloru u ustima.