Koliko često menjate četkicu za zube?Na zdravlju ne štedite, redovno je menjajte!

Kada odete kod zubara često vas pita kada ste poslednji put promenili četkicu za zube? Kada je suviše istrošena četkica za zube ne ispunjava svoju funkciju kako treba a to se odražava na kvalitet čišćenja. Vlakna četkice nakon određenog perioda upotrebe izgube elastičnost, četkica se "rascveta" i više ne čisti zube tako dobro. Ukoliko prilikom pranja zuba četkicu većim pritiskom pritiskate na zube i desni do propadanja četkice če doći brže.Zdrave higijenske navike!

Uzmimo na primer sunđer za pranje posuđa, možemo da ga koristimo cele godine a da ga ne promenimo. Međutim, mi sa posuđa skidamo ostatke hrane kao i bakterije koje su svuda oko nas. Sunđer počinje posle nekog vremena čudno da miriše i mi ga bez razmišljanja zamenimo novim.

Takođe, postoji sličnost i sa drugim sredstvima za higijenu – na primer četkica za zube. Sa njom čistimo ostatke hrane i bakterije koje su deponovane u plaku. (Da li sunđer posle tri meseca korišćenja i dalje čisti?)

Zdravi zubi bez karijesa i svež dah nisu jedini razlozi za promenu četkice jednom u tri meseca. Važno je i naše ukupno zdarvlje. Vlakna četkice za zube koja se čuva tokom dužeg vremena naseljavaju i mikrobi. Često to nisu samo oni koji se prirodno već nalaze u ustima. Posebno tokom bolesti četkicu za zube naseljavaju bakterije i virusi koje su izazivači bolesti.

Kada ozdravite, zamenite četkicu za zube!

Kada ozdravite možete se ponovo zaraziti četkicom za zube. Klice koje se nalaze u ustima lako prelaze između vlakna četkice za zube gde su idealni uslovi za njihovo dalje razmnožavanje. Stoga ako ste već bili bolesni ne zaboravite na četkicu za zube. Kada ozdravite zamenite je novom, ne rizikujte još par dana provedenih u kući u krevetu.


I još par saveta!

• Prilikom pranja zuba treba koristiti umeren pritisak (pokušajte četkicu za zube da držite pri samom kraju i kao olovku)
• Kada operete zube četkicu isperite pod mlazom vode i ostavite da se osuši (zaštitne kapice koristite samo kada putujete)
• Promenite četkicu za zube posle tri meseca korišćenja čak i ako vam se učini da nije previše istrošena, u njoj se nalazi jako veliki broj bakterija.
• Posle preležane bolesti, groznice... obavezno promenite četkicu za zube.
• Zube perite barem dva puta dnevno, ali gledajte da to bude pola sata pre ili posle obroka.