KarijesNastanku karijesa najviše smo podložni od 6. do 12. godine kada rastu stalni zubi. Ako ste se u tom razdoblju susreli sa karijesom, vrlo je verovatno da će vam se na tim mestima ponavljati slični problemi i kasnije. Rešenje, odnosno sprečavanje nastanka karijesa jeste jednostavno – decu naučiti redovnoj i temeljnoj oralnoj higijeni sa odgovarajućim pomagalima. Tako ćete ih zaštititi ne samo od karijesa, već će ta navika doprineti i sprečavanju upala desni u njihovom kasnijem životu.

VNisu svi mikroorganizmi štetni

Zubna gleđ najtvrđa je materija u našemu telu, ali je uprkos tome podložna delovanju kiselina koje stvaraju mikroorganizmi razgrađujući šećere iz hrane. U ustima je više od 700 vrsta mikroorganizama, ali nisu svi štetni za naše zdravlje. Poteškoće uzrokuju samo određeni, i to samo onda kad se previše razmnože.

Ponavljanje je majka znanja

Budući da se tokom rasta i razvoja deteta, njegova usta stalno menjaju – od razdoblja bez zuba, rasta mlečnih zuba, njihovog ispadanja, mešovitog razdoblja mlečnih i stalnih zuba, pa do svih izniklih stalnih zuba – ključno je temeljno i pravilno četkanje u svim tim razdobljima. Osnova temeljne higijene - očistiti sve zubne površine svakog pojedinog zuba - ne menja se, - ali se menja put do postizanja tog rezultata. Pritom je izuzetno važno kakav će biti prvi kontakt deteta sa četkicom za zube. Svakako je naš cilj naučiti dete što temeljnijoj oralnoj higijeni i ponavljati to svakog dana. Na taj način ćemo dete zasigurno poštedeti kasnijih problema, na primer upala desni ili karijesa.

Četkice – uvek verni pomagači

Četkice za zube svojim oblikom i svojstvima značajno doprinose dečjem prihvatanju četkanja kao dela dnevne rutine. Poželjno je da četkicu odlikuju mekana i vrlo gusto raspoređena vlakna (npr. CuraKid CK 4260 za najmlađe ili CS Smart za malo veće) koja su nežna prema dečjim zubima i desnima, a ujedno zahvaljujući velikom broju tankih vlakana vrlo efikasna prilikom uklanjanja zubnih naslaga i sa teže pristupačnih mesta.

Budući da treba četkati sve površine svakog zuba, valja se posvetiti i griznim površinama kutnjaka (fisurama) – naročito zato što se u njihove, često duboke brazde, ostaci hrane vrlo lako sakriju. Da biste sprečili nastanak karijesa na tim teže pristupačnim mestima, možete koristiti CURAPROX CS 1006 single četkicu za zube. Radi sprečavanja nastanka karijesa u prostoru između zuba koristite zubni konac (Jordan Miracle Flossers MINI) ili interdentalnu četkicu sa nežnim tankim vlaknima ( CURAPROX CPS 06).