Koliko često menjate četkicu za zube?

Na zdravlju ne štedite, redovno je menjajte!

Kada odete kod zubara često vas pita kada ste poslednji put promenili četkicu za zube? Kada je suviše istrošena četkica za zube ne ispunjava svoju funkciju kako treba a to se odražava na kvalitet čišćenja. Vlakna četkice nakon određenog perioda upotrebe izgube elastičnost, četkica se "rascveta" i više ne čisti zube tako dobro. Ukoliko prilikom pranja zuba četkicu većim pritiskom pritiskate na zube i desni do propadanja četkice če doći brže.

3 koraka do truljenja zuba

Da li ste znali da je gleđ najtvrđa materija u ljudskom telu ? Međutim, to ne znači da je neuništiva. Može je, na primer, napasti truljenje zuba ili karijes. Uzrok njegovog nastanka su bakterije u zubnim naslagama koje prilikom razgradnje šećera stvaraju kiseline, a one s vremenom otapaju gleđ. To, doduše, ne ide, tako brzo i jednostavno jer pljuvačka zahvaljujući minetalima koje sadrži ima snagu da usput popravlja mikrooštećenja gleđi. Ali ako se gleđ učestalo i dugotrajno napada, na određenom mestu ni obrambena snaga pljuvačke više nije dovoljna.

Karijes

Nastanku karijesa najviše smo podložni od 6. do 12. godine kada rastu stalni zubi. Ako ste se u tom razdoblju susreli sa karijesom, vrlo je verovatno da će vam se na tim mestima ponavljati slični problemi i kasnije. Rešenje, odnosno sprečavanje nastanka karijesa jeste jednostavno – decu naučiti redovnoj i temeljnoj oralnoj higijeni sa odgovarajućim pomagalima. Tako ćete ih zaštititi ne samo od karijesa, već će ta navika doprineti i sprečavanju upala desni u njihovom kasnijem životu.