Kako do belih i zdravih zuba?Kada požele bele zube, svi prvo kreću od pasti do kojih mogu doći povoljno i što je još važnije, bez posete stomatologu. Ovo najbrže i najpovoljnije rešenje često može napraviti više štete no koristi i zato uvek prvo proverite sastav proizvoda koje planirate da kupite.

Trend belih zuba je stigao iz holivudskih studija. Većina ljudi ne zna da je zubna gleđ u osnovi žućkaste boje, što znači da su prirodno žućkasti zubi tvrđi i otporniji na spoljašnje uticaje. Naravno, postoji mogućnost da žućkasta boja

zuba bude posledica pušenja, pijenja kafe, čaja i vina, kao i konzumacije određenih lekova. Ukoliko zaista nismo zadovoljni bojom naših zuba, to možemo rešiti samostalno ili uz pomoć profesionalaca.

Kućne i profesionalne metode izbeljivanja zuba

Najčešće profesionalne metode izbeljivanja su oksidativno izbeljivanje, laserska metoda izbeljivanja i unutrašnje izbeljivanje. Važno je da su pre izbeljivanja zubi zdravi, a zdrava moraju da budu i međuzubna tkiva, o čemu brine stomatolog.

Među takozvane kućne metode izbeljivanja ubrajamo izbeljivanje pastom za zube, tračicama za izbeljivanje i izbeljivačem koji se nanosi četkicom.

Osim beline, uvek tražimo pastu koja unapređuje naše oral no zdravlje. Zapravo, potrebna nam je jedna pasta za sve.

CURAPROX [BE YOU.] paste donose jedinstvenu formulu koja na najprirodniji način doprinosi beljim zubima, bakterijskoj ravnoteži i zaštiti od karijesa.

Bez abrazivnih čestica (RDA) i izbeljivača

Puno pasti za izbeljivanje sadrži izbeljivače koji mogu da škode mikroflori u ustima ili zbog visokog stepena abrazivnosti (RDA) mehanički oštete zubnu gleđ. Posebno su opasne kada zubi nisu zdravi ili ukoliko su vratovi zuba ogoljeni. Kao što to važi i za „obične“ paste, stepen abrazivnosti (RDA) i kod ovih za izbeljivanje, ne treba da pređe vrednost 60. Abrazivi kao što su kreda, silikat, kreč i bentonit, izbrazdaju zubnu gleđ, pa zubi postaju osetljiviji na hladno, vruće i slatko.

Bezbedan i efikasan put do belih zuba

Bezbedno izbeljivanje zuba mogu omogućiti enzimi u [BE YOU.] pasti za zube. Glukoza oksidaza je enzim koji šećer u ustima pretvara u prirodni hidrogen peroksid i delimično u kiseonik, a oba obezbeđuju prirodno izbeljivanje zuba. Pored toga, enzim glukoza oksidaza ohrabruje balansiranje flore u ustima. Na dodatno prividno bele zube može uticati i optički izbeljivač „ Prestige Sparkling Blue®”, dodatak u [BE YOU.] pastama za izbeljivanje zuba.


Dodatna podrška u zaštiti od karijesa

Dobro je pročitati etiketu na pasti za zube bez obzira na to da li je ona za izbeljivanje ili ne. I obične paste za zube sadrže bespotrebne i štetne sastojke, kao što je naprimer penilo SLS (natrijev lavrilsulfat). Radije izaberite one koje su u harmoniji sa sluzokožom u ustima, i podstiču prirodno delovanje pljuvačke.

U pasti za zube dobrodošao je hidroksilapatit, koji predstavlja 95 posto dentina. On popunjava brazde u zubnoj gleđi i smanjuje osetljivost zuba. Ksilitol sprečava razmnožavanje bakterija koje prouzrokuju karijes. Dobija se iz breze, zato je slatkog ukusa, a nije interesantan štetnim bakterijama. Ksilitol ima i antibakterijska svojstva i jača zubnu gleđ. Ehinacea, đavolja kandža i azijski penivort u [BE YOU.] pastama smiruju i obnavljaju sluzokožu u ustima i desnima, i smanjuju zapaljenja. Pomažu i pri stomatološkim intervencijama i operacijama. Pantenol i provitamin B5 čuvaju vlažnost sluzokože i pomažu pri nastanku novih ćelija u sluzokoži, smanjuju upalu i podstiču ozdravljenje.


Pasta za zube sigurno pomaže u svakodnevnoj higijeni zuba i usta. Ali nikada ne zaboravite da je svaku površinu zuba potrebno što bolje očetkati. Samo čisti zubi su zdravi zubi.