Obaveštenje Naša web prodavnica koristi kolačiće (cookies). Mi koristimo kolačiće u cilju personalizacije sadržaja i boljeg korisničkog iskustva. Saznaj više    PRIHVATI

Kao što svaki čovek na svetu ima jedinstven otisak prsta, tako su unikatni i naši zubi – ne samo po broju, obliku, kvalitetu i položaju u ustima već i po boji. Ona je već po prirodi u različitim nijansama – od snežno belih do bež i sivkastih tonova, a zavisi od našeg naslednog faktora,i spoljne i unutarašnje obojenosti. Prvu uzrokuju zubni kamenac, površinske zubne naslage i obojenosti zbog cigareta, kafe, čaja i vina, a za drugu je između ostalog krivo uzimanje određenih lekova, lečenje zuba i nasledne bolesti. Uprkos tome što žućkasta boja zuba u poređenju sa našom puti izgleda prirodnije i što su takvi zubi i kvalitetniji, odnosno tvrđi, danas pod uticajem holivudskih trendova stremimo ka što beljim zubima. Ako niste zadovoljni bojom svojih zuba, za promenu postoji nekoliko različitih metoda koje se mogu podeliti na domaće i profesionalne. Pa pogledajte kratko što je sve na raspolaganju ako smatramo da naš osmeh nije dovoljno beo ili blistav.

Domaće i profesionalne metode izbeljivanja zuba

Između domaćih i profesionalnih metoda izbeljivanja postoje tri ključne razlike: cena, intenzitet efekta izbeljivanja i postojanost. Za blaža izbeljivanja jeftinije se možete pobrinuti sami sa proizvodima koji su na raspolaganju u drogerijama ili specijalizovanim prodavnicama, a za veću i trajniju belinu osmeha bolje će se i sigurnije pobrinuti stomatolog.

Domaće metode

U takozvane domaće metode izbeljivanja, odnosno one metode kojima se možemo poslužiti sami, ubraja se izbeljivanje:

  • pastom za izbeljivanje ili pastom za poliranje zuba,
  • trakama za izbeljivanje,
  • sredstvom za izbeljivanje koje se nanosi četkicom,
  • žvakanjem žvakaćih guma sa česticama koje deluju abrazivno.

Pritom treba upozoriti na to da paste za izbeljivanje i poliranje sadrže čestice različitih veličina koje deluju abrazivno na gleđ te je usled duže upotrebe mogu i mehanički oštetiti, naročito ako zub nije zdrav ili ako je ogoljen vrat zuba. Takođe prilikom upotrebe traka za izbeljivanje i sredstva za izbeljivanje koje se nanosi četkicom, treba se pridržavati uputstva sa ambalaže, kao i saveta stomatologa, i uputiti se na preventivni pregled. Preduslov je svakako pravilna, redovna i temeljna oralna higijena, odnosno kvalitetno četkanje kojim se uklanjaju zubne i međuzubne naslage. Od domaćih metoda treba spomenuti i četkanje električnom četkicom za zube, kao što je CURAPROX Hydrosonic CHS 100. Prema rezultatima istraživanja ona može uspešno ukloniti spoljnu obojanost koju uzrokuju kafa, čaj, duvan, crveno vino i pigmenti iz hrane. Ujedno je primerena i za održavanje beline zuba posle profesionalnog izbeljivanja.

Profesionalne metode

Profesionalne metode su efikasnije i sigurnije od domaćih. Važno je da se izbeljuju samo zdravi zubi, a zdrava moraju biti i potporna tkiva (zubno meso), a za to će se pobrinuti vaš stomatolog. U najčešće profesionalne metode spadaju:

  • oksidativno izbeljivanje,
  • laserska metoda izbeljivanja,
  • metoda izbeljivanja koju sprovodimo sami, ali pod nadzorom stomatologa,
  • unutrašnje izbeljivanje (obično namenjeno izbeljivanju pojedinačnih „mrtvih“ zuba, bez živaca).

Izbeljivanje je najmanje agresivna profesionalna metoda koja je na raspolaganju kad želite izbeliti zube. U postupku izbeljivanja stomatolog na zube nanosi gel za izbeljivanje iz kog se aktivno oslobađa kiseonik, a on prelazi u gleđ, gde se vrši postupna oksidacija. Taj se postupak vremenom, doduše, odvija u obrnutome smeru, što znači da zubi postupno tamne natrag prema prirodnoj boji, stoga treba održavati belinu nakon izbeljivanja zuba. To možete učiniti i domaćim metodama izbeljivanja. Koliko će se brzo i intenzivno vratiti prirodna boja, zavisi od načina života – pušenje, konzumiranje kafe, čaja, crvenoga vina i sl.