Osnovne higijenske i životne navike se stvaraju u porodici i zato je njihovo formiranje najvažniji zadatak roditelja. Što se ranije počne, uspeh je sigurniji i tu nema kompromisa. Najvažniji uslov za formiranje navika je lični primer.Roditelji, braća, sestre od najranijeg doba treba da peru zube pred bebcem da bi ga motivisali da ih imitira i na taj način da ga uključe u svakodnevnu rutinu. Od same procedure pranja zuba treba pokušati da se napravi igra. Dozvoliti na primer detetu da vam pere zube, da to isto radi sa lutkom ili nekom drugom igračkom, da se zubi zajedno peru ispred ogledala i sl. Dobro je napraviti i pozitivnu atmosferu, puštanjem muzike, koju dete voli.


U svakodnevnoj ishrani su danas mnogo zastupljeniji rafinisani šećeri nego ranijih godina, zato je bitno posvetiti se oralnoj higijeni. Mlečni zubi su izuzetno bitni jer omogućavaju detetu adekvatno žvakanje i čuvaju mesto za nicanje stalnih zuba. Ukoliko detetu sačuvamo sve mlečne zubiće manja je mogućnost da će dete kasnije morati da nosi mobilnu ili fiksnu protezu.

Sa održavanjem oralne higijene kod dece se počinje i pre nicanja prvog zuba. Sterilnom gazom natopljenom mlakom vodom ili fiziološkim rastvorom, jednom dnevno treba prebrisati sluzokožu usta na mestima gde će kasnije nicati zubi i površinu jezika. Taj period nicanja zubića olakšava i Curaprox glodalica koja je pored toga i zvečka, a ima i masažnu četkicu koja omogućava da se dete od najranijeg doba navikne na prisustvo četkice u ustima.


Sa nicanjem prvog zubića oko petog meseca se polako počinje sa upotrebom četkice. Četkica treba da bude meka, nežna sa gumenom zaštitom. Curaprox Curakid četkica se preporučuje od nicanja prvog zubića pa sve do četvrte godine. Ima malu glavu, izuzetno meka vlakna i gumenu zaštitu za prevenciju od povrede prilikom pranja zuba. Na samom početku se zubi peru dva puta dnevno bez paste, dok se kasnije oko prve godine uvodi blaga pasta bez fluora. Količina paste koja se stavlja na četkicu je veličine zrna pirinča. Curaprox Enzycal pasta je izuzetno blaga pasta, bez fluora, bez mente i agresivnih deterdženata, tako da je prilagođena za bebe.

Od druge godine se uvode paste sa fluoridima, sa srednjom koncentracijom. Količina paste koja se stavlja na četkicu je veličine zrna graška. U zavisnosti od karijes rizika, ukoliko se kod dece mlađe od dve godine jave početni znaci karijesa i ranije se uvode paste sa fluoridima. Curaprox Enzycal 950 pasta ima srednju koncentraciju fluora - 950ppm, bez deterdženata i sa vrlo malo mente, uz slatkast ukus koji odgovara deci u ovom uzrastu.


Nakon nicanja prvog stalnog zuba oko šeste godine, a nekad i ranije, ako dete ima povećan karijes rizik, uvode se paste sa većom koncentracijom fluoa (paste za odrasle) i četkica prilagođena ovom uzrastu. Enzycal 1450 je pasta sa 1450ppm fluora, sa mentom, bez deterdženata i preporučuje se za uzrast od pete godine uz Curaprox Smart četkicu sa malom glavom i čak 7200 izuzetno mekih vlakana.


Važno je znati da je dete sposobno da samo temeljno opere svoje zube tek onda kada zna samo i da se okupa. Do tada, dete treba da se igra i da ’’pere’’ svoje zubiće, ali je nakon toga obavezno da roditelj opere zube svom detetu.

Oralnoj higijeni treba dati prioritet i posvetiti joj vreme i pažnju, kako bi dete shvatilo da je reč o nečemu što je značajno kako bi zubi uvek bili zdravi i lepi.