Fiksni ortodontski aparat i pravilna oralna higijenaOsnova za zdravlje usne šupljine je temeljna oralna higijena koja se najlakše održava redovnim uklanjanjem zubnih naslaga. One nisu ništa drugo već skupine bakterija i drugih mikroorganizama koje svojim delovanjem mogu oštetiti naše zube i desni. Ako želite očuvati zdravlje svoje usne šupljine, morate je dobro poznavati, uključujući i sve njene skrivene kutke koje je četkicom teže dosegnuti jer su upravo to najkritičnija mesta gde se nakupljaju bakterijske naslage. Međutim, broj takvih mesta još se povećava kada se u ustima pojavi fiksni ortodontski aparat.

Fiksni ortodontski aparat i kritična mesta

U ustima su najmanje dva područja kojima se treba posebno posvetiti. Reč je o rubu između desni i zuba i o interdentalnim prostorima. Ali ukoliko je na zubima postavljen fiksni ortodontski aparat, na popis možete dodati još jedno kritično mesto koje se nalazi uz bravice (nosače) aparata. Stoga je u tom slučaju neophodno redovno i temeljno čišćenje još jedne dodatne površine.

Rub između zuba i desni

Rub između zuba i desni uvek predstavlja kritično mesto za razvoj upale. Zbog bravica fiksnog aparata čišćenje oko tih mesta često postaje otežano, stoga valja obratiti pažnju na to. Da biste temeljno uklonili naslage, i ujedno ne biste oštetili desni, koristite četkicu CURAPROX CS 5460. U grupi električnih četkica taj će posao efikasno i nežno obaviti CURAPROX Hydrosonic CHS 100 četkica, što potvrđuju i brojna istraživanja.

Interdentalni prostori

Za čišćenje interdentalnih prostora koristite tanke interdentalne četkice CURAPROX CPS "prime" jer njihova tanka žičana jezgra omogućuju upotrebu i u vrlo uskim interdentalnim prostorima. Budući da upala desni započinje upravo na tim teže dostupnim mestima, morate se pobrinuti da redovno uklanjanate bakterijske naslage i iz tih skrivenih mesta. Ako to ne činite, povećava se i rizik od nastanka karijesa u interdentalnom prostoru. U odabiru prave odgovarajuće veličine interdentalne četkice može vam pomoći vaš stomatolog ili možete veličinu odrediti sami, isprobavajući interdentalne četkice započevši od najmanje veličine CPS 06.

Osobe sa fiksnim ortodontskim aparatom

Svi koji nose fiksni ortodontski aparat trebaju da uz održavanje higijene između ruba desni i zuba, i interdentalnih prostora povedu brigu i o temeljnom čišćenju oko i ispod aparata, jer se upravo tamo nalaze kritična mesta. Kao pomoć u čišćenju oko i ispod fiksnog ortodontskog aparata predlažemo:

  • četkica za zube CURAPROX CS 5460 "Ortho"
  • električna četkica CURAPROX Hydrosonic CHS 100
  • posebna četkica sa jednim snopom vlakana CURAPROX CS Single
  • interdentalne četkice
  • posebni superkonci

Hemijska potpora

Ponekad samo mehaničko čišćenje četkicom za zube i drugim pomagalima nije dovoljno efikasno, kako bi se uklonile sve nakupljene naslage, stoga se neretko preporučuju korišćenje hemijska sredstva: pastu za zube i/ili tečnost za ispiranje usne šupljine koji sadrže sastojke za sprečavanje nastanka zubnih naslaga. Paste za zube, tečnosti za usta i gel iz linije Curasept sadrže hlorheksidin – sastojak koji se u dentalnoj medicini koristi već decenijama za suzbijanje zubnih naslaga te koji su i sami stručnjaci nazvali zlatnim standardom.