Obaveštenje Naša web prodavnica koristi kolačiće (cookies). Mi koristimo kolačiće u cilju personalizacije sadržaja i boljeg korisničkog iskustva. Saznaj više    PRIHVATI

Briga o oralnoj higijeni počinje i pre pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni detetovih usta zaduženi su roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utiču i na dete. Pa ipak, bez obzira na to koliko predano brinemo o zdravlju svojih ili dečjih zuba i usne šupljine, uopšteno preventiva obuhvata još jedan značajan deo koji bi deca, a i brojni odrasli, najradije preskočili, a to su – redovne posete stomatologu. Naime, strah od stomatologa može biti jači od nas. Ne može ga poništiti ni činjenica da redovnim posetama doprinosimo ne samo svom oralnom zdravlju, već i zdravlju celog tela. Budući da je važno da se strah ne razvije već u detinjstvu, u nastavku pročitajte kada prvi put posetiti stomatologa, kako pripremiti dete za posetu stomatologu i kako savladati strah od stomatologa.

Prvi pregled

Prva poseta stomatologu se preporučuje kad detetu izraste prvi mlečni zub, obično od 6. do 10. meseca. Ta poseta je više posvećen roditeljima, nego detetu, jer je preventivno-obrazovne prirode. Stomatolog će obučiti roditelje kako pravilno da brinu o detetovim zubićima i kakve prehrambene navike da održavaju i upozoriti ih na štetni uticaj poslastica, slatkih pića i drugih loših navika. Sledeći posetu roditelji mogu planirati od 2. do 3. godine.

Igrom do poseta bez suza

Na dečje shvatanje pregleda kod stomatologa utiču brojni faktori, stoga nije suvišno uložiti nešto više vremena i energije da detetu objasnite šta stomatolog radi i zašto ga treba redovno posećivati. Sastavili smo nekoliko načina kako pristupiti detetu da ne razvije strah od stomatologa.

1) Sa detetom se na prvi preventivni pregled zaputite dok još nema tegoba ili bolova. To će vreme biti namenjeno samo upoznavanju ordinacije i stomatologa, a dete će možda morati otvoriti usta samo kako bi se prebrojali svi zubići. Budući da stomatolog prilikom takvog pregleda neće obaviti nikakav zahvat, veća je mogućnost da će proći u prijatnoj atmosferi. Stoga se u detetu neće pojaviti strah i bez oklevanja će doći i sledeći put.

2) Maloj deci je najjednostavnije kroz igru približiti različita područja, teme i profesije, pa tako i stomatološku. S njima se možete igrati kod kuće tako što ćete im prvo objasniti što se događa prilikom posete stomatologu, a zatim u različitim ulogama to i odglumiti. Takav pristup stomatološkom pregledu dece sve češće biraju stomatolozi i njihovi asistenti, stoga poseta za dete može biti prava dogodovština koje će se rado sećati.

3) Strah roditelja od stomatologa može imati značajan uticaj i na dete jer će se, neopravdano, bojati posete stomatologu i pre nego što prvi put sedne na stomatološku stolicu. Ako roditelj ima strah od stomatologa, on nikada ne sme posetu stomatologu predstavljati kao nešto strašno, kao kaznu. Naime, stomatolog je savetnik i učitelj, mentor i doktor. Preventivnim pregledima možete sprečiti eventualne probleme sa zdravljem zuba i desni kod deteta, a uz uvažavanje njegovih saveta i roditelj i dete mogu očuvati zube zdravima do kraja života.