5 rešenja protiv neugodnog zadaha  24.10.2015   Preventiva

Razlog neugodnog zadaha uglavnom je loša oralna higijena, ali on može biti i pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Dobra je vest to što za uklanjanje zadaha iz usta ili halitoze, kako se to stručno naziva, puno možemo učiniti mi sami, a ako se uprkos uvažavanju saveta zadah i dalje zadržava, potrebno je posetiti svog stomatologa.

1) Kvalitetna oralna higijena i primerena pomagala

Prema rezultatima istraživanja Nemačkoga stomatološkog saveza u više od 70 posto slučajeva razlog zadaha je nedovoljna oralna higijena. Naime, neugodan miris uzrokuju bakterije u ustima i ždrelu, koje proizvode sumpornu kiselinu pa se u odsustvu kvalitetne oralne higijene prekomerno razmnožavaju. Stoga je jedno od najjednostavnijih i svestrano korisnih rešenja temeljno čišćenje zuba i usne šupljine. Osim četkice za zube preporučuje se i upotreba interdentalnih četkica i zubnog konca koji brinu za čiste interdentalne prostore, a jedno od korisnijih pomagala je i strugač za jezik. Upravo je jezik sa svojim brazdama savršeno utočište za bakterije, a njegovim redovnim čišćenjem uz pomoć strugača možete ih temeljno ukloniti.

2) Uzimanje dovoljne količine vode tokom dana

Razlog za zadah mogu biti i suva usta. Budući da je izlučivanje pljuvačke tokom noći smanjeno, to se naročito može primetiti ujutru. Tada se vidi koliko je značajna funkcija pljuvačke u našim ustima – deluje antimikrobno, brine za odgovarajuću pH-vrednost u usnoj šupljini i uklanja preostale ostatke hrane u našim ustima. Stoga je dobro pobrinuti se za to da su usta sve vreme dovoljno navlažena. Pritom najviše može pomoći konstantni unos dovoljne količine vode, jer ona najblagotvornije deluje na telo.

3) Redovna ishrana

Zadah takođe može biti posledica praznog želuca, stoga je redovna ishrana vrlo značajna. Svakako, nije zanemarljivo, šta se jede. Na primer, beli luk, crni luk, proizvodi sa belančevinama, poput sireva, mesa i mlečnih proizvoda mogu samo još pojačati zadah. Radije uzmite svežu šargarepu, celer, jabuku ili orahe.

4) Izbegavajte alkohol i cigarete

Alkohol i cigarete glavni su krivci za zadah. Naime, prvo isušuju sluzokožu usta, što može prouzrokovati prekomerno razmnožavanje bakterija, koje je usled odsustva odgovarajuće količine pljuvačke još intenzivnije. Cigarete pak, osim zadaha, dugoročno mogu oštetiti sluzokožu usta i uzrokovati bolesti desni, koje (ako se ne leče) jačaju zadah.

5) Poseta stomatologu

Ako puno truda uložimo u temeljnu oralnu higijenu, a zadah i dalje ostaje, sledeći je korak poseta stomatologu. On će proveriti da li se razlog zadaha krije u karijesu, eventualnim bolestima desni ili zubnom kamencu te ih ukloniti. Ukoliko ste već bili na stomatološkom pregledu koji je potvrdio da za neugodan zadah iz usta nisu krive poteškoće s oralnom higijenom, preporučljivo je posetiti svog doktora opšte prakse. Naime, zadah može biti pokazatelj nekih sistemskih bolesti, na primer šećerne bolesti.