3 koraka do truljenja zubaDa li ste znali da je gleđ najtvrđa materija u ljudskom telu ? Međutim, to ne znači da je neuništiva. Može je, na primer, napasti truljenje zuba ili karijes. Uzrok njegovog nastanka su bakterije u zubnim naslagama koje prilikom razgradnje šećera stvaraju kiseline, a one s vremenom otapaju gleđ. To, doduše, ne ide, tako brzo i jednostavno jer pljuvačka zahvaljujući minetalima koje sadrži ima snagu da usput popravlja mikrooštećenja gleđi. Ali ako se gleđ učestalo i dugotrajno napada, na određenom mestu ni obrambena snaga pljuvačke više nije dovoljna.

3 najčešća koraka do truljenja zuba

1. Zaboravljamo očistiti zube

U ustima je više od 500 različitih vrsta mikroorganizama koji se neprestano razmnožavaju. Ako više puta zaboravimo očistiti zube, ubrzo nam može početi pretiti karijes, odnosno na dobrom smo putu ka truljenju zuba.

2. Zube očistimo samo površno

Osećaj istinske čistoće zuba ponekad zavarava, naročito zbog upotrebe paste za zube koja se peni, miriše i ima jak ukus. Budući da je u ustima osećaj svežine, uvereni smo da smo zube očistili. Interdentalne četkice i zubni konac ne koristimo jer smatramo da pasta za zube obavi sve što se od čišćenja očekuje. To je dakako, daleko od istine.

3. Slatkiši i grickalice prate nas celi dan

Ako ceo dan jedemo slatkiše i grickalice koji sadrže šećere, veštačke boje, arome i ukuse, vrednost pH u ustima neprestano se smanjuje. To znači da se naši zubi nalaze u vrlo kiselom okruženju, što postupno nagriza i gleđ. Budući da su tako šećeri bakterijama na raspolaganju zaista dugo vremena, truljenje zuba, odnosno karijes pojavljuje se pre nego što možda mislimo.